Grandveteran Oddvar (89 år) var formann i klubben for 53 år siden

Sist oppdatert: 26. feb 2021 Skrevet av: terje

 

Vi har tatt en prat med en skikkelig Grandveteran, 89 år gamle Oddvar Bakkerud, som ledet Grand i 1967 og 1968. Det var på den tiden lederen het «formann», og klubben var helt annerledes i forhold til i dag.

Oddvar er født i Ballangen i 1931, og var en aktiv gutt. Spesielt etter krigen deltok han i mange idretter, bl. ski og fotball. Han bodde en stund på Bardufoss, og var oppmann for fotballaget og det samme skjedde da han bodde på Ørlandet en kort stund.

– Jeg flyttet til Bodø i 1961, og har jobbet 38 år i kontrollsentralen til Avinor. Siden mitt søskenbarn Henning spilte i Grand så ble jeg invitert med på trening, og jeg husker mange fine turer, bla. til Sandnessjøen og Brønnøysund. Etter hvert møtte jeg Ole Marius Strand, og ble dratt med på mange aktiviteter i klubben.

Oddvar var i en periode på nesten 20 veldig aktiv administrativt i klubben, og var i tillegg selv aktiv både som fotballspiller, skiløper og orienteringsløper.

– Ja, jeg har hatt mange ulike verv i Grand, og da klubben hadde 50 års-jubileum i 1967 så ble jeg valgt som formann. Jeg var formann i to år, og det var en tid med veldig stor aktivitet i klubben. Grand hadde mange ulike idretter, og det var mange arrangementer. Klubben hadde fotball-, ski-, skøyte-, orientering og friidrettsgruppe, og det var en stor organisasjon med mange tillitsvalgte. I tillegg hadde klubben en stor «Mødreklubb».

Oddvar forteller at Grand hadde god økonomi, og han husker spesielt alle dansetilstelninger og fester som klubben arrangerte.

– Vi arrangerte dans hver søndag på Godtemplarhuset, og det var veldig populært blant de som var rundt 20-25 år. Jeg husker at jeg på ett år var 37 søndager på søndagsdansen til klubben, hvor jeg også var formann i festkomiteen. I jubileumsåret 1967 arrangerte vi en stor jubileumsfest, og vi arrangerte også mange andre fester for å få inn penger til klubben. Det var ikke alltid det ble så stort overskudd, og jeg husker en stor fest vi arrangerte som endte med 41 kroner i overskudd! Grand startet etter hvert med Bingo, og jeg var med som bingoleder veldig ofte.

– Grand arrangerte også «skøytekarusellen» på skøytebanen på Bodø stadion hvert år. Dette var et stort arrangement hvor det mange ganger var over 2.000 tilskuere. Alle de store kjente skøyteløperne fra hele Europa deltok, og de fikk betalt for å delta. Det kostet kr. 5,- i inngangspenger for publikum, og av dette gikk kr. 2,50 til Grand og kr. 2,50 til skøyteløperne.

Oddvar har gjort en fantastisk jobb for Grand, og har fått flere utmerkelser. I 1967 fikk han klubbens «Æresmedalje» og i 1999 fikk han «Innsatspokal» for langvarig innsats.

– I en periode var jeg også aktiv i Junkeren. Da mine to døtre var 8-9 år begynte de å spille fotball i Junkeren, siden vi bodde i Rønvikområdet. Etter hvert gikk begge barna over til Grand, og ett av barnebarna har også spilt i Grand til hun sluttet som 17 åring.

 Oddvar var veldig engasjert i Grand fram til ca 1978, men da «Turmarsjgruppa» på et senere tidspunkt ble startet så ble han kasserer for gruppen.

– Det har vært vanskelig å følge med klubben de siste årene. Det har stått lite om Grand i avisa, men jeg følger litt med på det som skrives om klubben på facebook og på klubbens hjemmeside. Jeg savner «Grandavisa», for der fikk jeg mye informasjon om det som skjedde i klubben. Jeg er veldig imponert over Glimt i Eliteserien, og har fulgt godt med på deres suksess i det siste.

Vi takker Oddvar for en interessant prat!

 

Terje