Eli Helskog (88 år) spilte håndball i Grand

Sist oppdatert: 11. mar 2021 Skrevet av: terje

 

Grand hadde håndballgruppe i årene 1945 – 1953, og vi har tatt en prat med Eli Helskog (88 år) som spilte håndball for Grand.

Grand meldte seg inn i Norges Håndballforbund 25.mars 1947, men håndballaktiviteten startet allerede rett etter krigen i 1945. Grand hadde en aktiv gruppe med damer som spilte håndball, og dette var den første idretten med damer i klubben. Dette var lenge før damefotballen startet.

– Det var en virkelig trivelig tid, og vi jenter hadde det svært hyggelig sammen, sier Eli Helskog, som den gang gikk på «Bodø offentlige høyere allmennskole» og het Skogen til etternavn.

Hun var med på Grands damelag i tre år, og startet på laget i 1949.

– Vi spilte alle kampene utendørs, så jeg synes det virker noe underlig å se håndballkamper som spilles innendørs. Treningen foregikk også utendørs, og det vil si at vi ikke hadde organisert trening om vinteren.

Det hendte også at håndballjentene tok en tur over Vestfjorden for å møte Kabelvåg IL. I likhet med fotballgutta så måtte jentene benytte båt som transportmiddel.

– Var du en dyktig spiller?
– Det får andre bedømme, sier Eli. Jeg ble i alle fall tatt ut på Salten interkretslag, som blant annet møtte Rana på Mo. Det var en kamp vi forresten vant temmelig klart.

– Rundt 1950 var det et meget aktivt damehåndballmiljø i Bodø-området, forteller Eli. Tilgangen til spillere til klubbene var god. I kretsserien i sesongen 1949 ble vi nummer tre av åtte lag, og vi spilte bl. a. kamper mot Innstranden IL og Valnesfjord IL.

Også herrer i Grand forsøkte seg på håndball i en periode, men det var mest for å skaffe seg kondisjon for å delta i andre idretter.

På en ekstraordinær generalforsamling i Grand 20.desember 1953 ble det vedtatt at håndballgruppa skulle legges ned. De andre håndball-lagene i Bodø la også ned aktiviteten, og Bodø Håndballklubb ble stiftet.

Eli Helskog er interessert i idrett, og følger fortsatt med på det som skjer i Grand, forteller hun.

Vi takker for en interessant prat!
(Deler av intervjuet er hentet fra heftet «En beretning om fortid og nåtid» fra 1992).